27 Ekim 2010 Çarşamba

Erdemin Zaafa Karşı Zaferi - Mantegna

Mantegna'nın bu tablosunda biçimsiz tuhaf varlıklar olarak tasfir edilmiş Zaafların kaynağı gölcüğüyle, kapalı bir bahçe görülür. Bir grup Cupid'in ardından gelen bilgelik ve savaş tanrıçası Pallas Athene iki tanrıçanın yardımıyla Zaafları kovmak üzere koşar adım gelmektedir. Zaafları uzaklaştırarak erdem bahçesine dönüşü gerçekleştirmek ister.


1- Zaaflar

Tasfir edilen zaaflar arasında Tembellik, Açgözlülük, Nankörlük, Nefret ve Cehalet vardır. Minerva tarafından sürüklenen, karabasan gibi, kolsuz bir figür olarak resmedilmiş Tembellik ebedi nefret, sahtekarlık ve kötü niyet sembolüdür. İzleyeni bahçeye girişte tembelliğin yerine gayretli entelektüel düşünceyi koyma yönünde uyarır. Cehalet ( en sağda ) Nankörlük ve Açgözlülük tarafından götürülmektedir.

2- İnsanlaştırılmış Ağaç

Sol tarafta erdemin ter edilmiş, Erdem Anasının ise tutsak olduğunun simgesi insanlaştırılmış bir defne ağacı görülüyor.

3- Diana ile Sentor

Tablonun ortasında klasik model izlenerek şehvet sembolü bir Sentor tarafından taşınır resmedilen Diana var.

4 ve 5- Ana Erdemler

Ana Erdemlerden üçü ( İtidal,Adalet ve Metanet ya da İnanç, Umut ve Merhamet ) ahlak düşkünlüklerinin yerleşmesiyle bahşeden sürüldükten sonra, bir bulut içinde geri dönüyorlar. Diğer bir Erdem olan İhtiyat resmin en solunda taş duvara hapsedilmiş; dalgalanan beyaz bayrak yardım çığlığının yegane ifadesi.

6- Uzaktaki Manzara

Ötelerde, sıra sıra ağaçların kuşattığı kemerlerden kaçışan Zaaflarla esli köklerden yeni bitkilerin çıktığı görülmekte. Bu bir yeniden doğuş ve masumiyet sembolü; Zaaflar gittiğinde güzellik geri döner.


Semboller & İşaretler - syf: 247

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder