9 Mayıs 2011 Pazartesi

BİR BİLİM ADAMININ ROMANI

Bu kitabı okumamdaki en büyük neden; hikayeyi anlatanın da hikayesi anlatılanın da meslekdaşım olmasıydı. Bu kitabında Oğuz Atay hocası Mustafa İnan' ın hayatını anlatıyor. Biyografik bir roman yani. Adana' dan İstanbul' a okumaya gelen oldukça zeki bir Anadolu çocuğu anlatılıyor. Öyle ki ilerleyen yıllarda edindiği başarılarına rağmen özünden hiç ayrılmayan bir Anadolu delikanlısı, insanı...

Beni en çok etkileyen yönlerinden biri Mustafa İnan'ın fakülteyi neredeyse hiç not tutmadan bitirmiş olması oldu. Bu denli zor bir mühendislik mektebinde dersleri hocaları yerine arkadaşlarına kendisi anlatacak kadar konulara hakim ve zeki bir öğrenci. Sosyal ilişkilerinde de oldukça faal bir halk çocuğu.

Kitabı okurken hem Mustafa İnan'a hem de Oğuz Atay' a hayran kaldım. Ve çalışırken farklı kulvarlar seçmiş olsak da aynı meslekten olmaktan gurur duydum. Oğuz Atay' ın kendine özgü anlatımı ve kurgusuyla aynı zamanda hocası olan Mustafa İnan'ı anlattığı bu kitabı mutlaka okuyun derim...

Herkese iyi okumalar!

3 yorum:

  1. elimde oğuz atayın bir kitabı var ama okuyasım gelmiyor bu adamı. nedeni ise şu an çok popüler olması. popüler şeyleri sevebilitem çok düşük.

    yine de kendimi zorlayıp kitaba başlamalı mıyım sence? hani değer mi yani?

    YanıtlaSil
  2. Geçenlerde aynı konuya bir sohbette denk geldim. Hatta konuşmacılardan biri bu popülaritenin Oğuz Atay a zarar verdiğini söylüyordu. Bence başla. Ama şunu da itiraf etmeliyim ki çok kolay bitirebildiğim bir kitap değildi.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. mephistoya katılıyorum çünkü önyargım var ve henüz hiç okumadım.toplumsal bilinmişlik yazarlara zarar veriyor kabul ama başka türlüde bu adamlar fikirlerinin hakkını nasıl alıcaklar. denemeye çalışıçam okumayı:)

    YanıtlaSil